Wie wil er nu niet gelukkig zijn? Pedagogisch medewerkers in de kinderopvang zijn over het algemeen erg gelukkig met hun werk. Vooral het contact met kinderen, geeft hen veel voldoening.
CONTACT MET KINDEREN
Als je pedagogisch medewerkers vraagt, waarom zij voor het vak gekozen hebben, dan geeft het merendeel aan, dat zij het contact met kinderen het allerleukst vinden. Sommigen kiezen er bewust voor om met de allerjongsten te werken en anderen kunnen hun ei meer kwijt, op een bso met oudere kinderen.
WAARDERING VOOR HET WERK
De waardering voor het werk draagt ook bij aan het geluksgevoel. Deze waardering krijgen pm’ers vooral indirect van de kinderen. Maar bijvoorbeeld ook door een opmerking van een beleidsmedewerker. En als ouders hun waardering laten blijken, dan voelt dit voor pm’ers goed.
BIJDRAGE AAN DE ORGANISATIE
Verder blijkt dat de leidinggevende ook een grote rol speelt in het geluksgevoel. Het meedenken over het aanbod voor de kinderen, wordt daarnaast erg gewaardeerd. Juist omdat de meeste medewerkers een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van kinderen, is het belangrijk dat het aanbod aansluit bij het niveau en de interesses van de eigen groep.
FIJNE COLLEGA’S
Daarnaast moet de samenwerking met collega’s plezierig zijn, om je gelukkig te voelen. Als aan al deze voorwaarden voldaan wordt, dan zie je dat pm’ers vaak jarenlang bij dezelfde organisatie werken en zich daar erg gelukkig bij voelen.
Auteur: Mireille David is werkzaam bij de CED-groep als adviseur voor de kinderopvang en het onderwijs en auteur van het boek De gelukkige pm’er. Daarnaast is zij redacteur van KindVak Magazine.