KINDVAK 2024

19, 20 & 21 SEPTEMBER 2024

BRABANTHALLEN ‘S-HERTOGENBOSCH

Registreer je hier

Buitenspelen & natuurverbondenheid

Duur
50 minuten
Ruimte
Workshopruimte 4
Workshopgever
Bernadette van Heel & Helen Verploegen, Radboud Universiteit

Buitenspelen en natuurervaringen zijn ontzettend belangrijk voor kinderen: het is goed voor hun (mentale) gezondheid en het ontwikkelen van allerlei vaardigheden. Maar naast de voordelen voor kinderen en hun latere leeftijd, vormt buitenspelen ook de basis van een band met natuur en latere zorg voor de natuur. Onderzoek laat echter zien dat kinderen steeds minder buitenspelen en dat natuur steeds minder onderdeel is van hun dagelijks leven. Hoe kunnen we dat verbeteren?

Tijdens deze workshop vertellen Helen Verploegen en Bernadette van Heel over het onderzoek dat zij met hun collega’s Riyan van den Born en Noelle Aarts doen. Ze vertellen over natuurverbondenheid, buitenspelen en wat kinderen als natuur zien. Vervolgens zullen we interactief zoeken naar manieren om  kinderen betekenisvolle natuurervaringen te laten hebben en welke rol het onderwijs en de kinderopvang daarin kunnen spelen.

Sprekers
Bernadette van Heel: Onderzoeker naar natuurverbondenheid gedurende de levensloop.
Helen Verploegen: Onderzoeker naar mens-natuur relaties in tijdens van natuurverlies. 
Helen en Bernadette werken bij het Centre Connecting Humans and Nature binnen het Institute for Science in Society, aan de Radboud Universiteit.

Schrijf je in