KINDVAK 2024

19, 20 & 21 SEPTEMBER 2024

BRABANTHALLEN ‘S-HERTOGENBOSCH

Registreer je hier

Natuurlijk spelen! Tips & tricks voor duurzame & groene buitenspeelruimtes

Bezoekers

Spelenderwijs leren en ontdekken, dat gun je ieder kind! Daarom realiseren wij bij Van Vliet Duurzaamhout veilige, groene buitenruimtes. Of je nu kiest voor een buitenklas met een zitkring van hout, een waterspeelplek, een plein met een (boom)hut, picknicktafels voor groot en klein, een moestuin of insectenhotel… wij maken natuurlijk spelen mogelijk voor iedere school en kinderopvang.

Niet alleen binnen vindt de ontwikkeling van kinderen plaats maar juíst ook daarbuiten. Daarom kiezen wij voor duurzame en groene buitenspeelruimtes. Samen creëren we een plek waar kinderen leren en ontdekken en waar ruimte is om te doen wat hij of zij wil. Een groen plein dat leuk is voor ieder kind!

Hoe gaan we te werk?
Op de vraag hoe je een ruimte zo groen mogelijk maakt, geven wij graag antwoord. Omdat iedere vraag anders is, leveren wij maatwerk in samenwerking met speelplaatsinrichters. Samen met onderwijs- en kinderopvangprofessionals, kinderen en ouders bouwen we een duurzame buitenspeelruimte. Van ontwerp tot realisatie, wij begeleiden het gehele proces. Ook een leer- én duurzame buitenspeelruimte? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij maken graag kennis.

Van Vliet Duurzaamhout, de nummer 1 leverancier van Europees duurzaam hout!

Subsidies
Steeds meer stichtingen, provincies en gemeenten hebben een subsidieregeling voor een groener plein. Verschillende organisaties stellen subsidies en fondsen beschikbaar en ook kleinere fondsen steunen dit initiatief. Het aanvragen van een subsidie kan het gehele jaar door. Meer informatie over subsidies per provincie is te vinden op de website van Zwijsen. Informeer ook zeker bij je gemeente en provincie!

3 tips voor natuurlijk spelen

Geef buiten les
Wat je binnen doet, kan vaak ook buiten. Een groene buitenspeelruimte is dé plek om beweeg- en natuurles te geven. Maak bijvoorbeeld een buitenklas met een zitkring van hout. Gebruik deze ‘klas’ ook voor de pauzes, de Nationale Buitenlesdag, de Buitenspeelweek, teamoverleggen of ouderavonden. Een groene buitenruimte draagt ook bij aan rustmomenten voor een kind. Zo kunnen kinderen in een houten (boom)hut een boek lezen of een spel doen in de buitenklas. Voor de kinderen fijn maar als volwassene word je toch ook blij van lekker buiten aan het werk zijn? Meer speel- én werkplezier dus.

Voor ieder kind

Bij de inrichting en activiteiten op de kinderopvang en school is het belangrijk om materialen te kiezen voor diverse leeftijden en typen kinderen. Zo kan het leuk zijn een kleine moestuin te creëren waardoor de natuurles buiten plaats kan vinden. Zo eten kinderen ‘van het plein’ en leren ze nog meer over planten en voeding. Maak ook samen met kinderen een insectenhotel van duurzaam hout. Wat zullen ze een hoop nieuwe diersoorten ontdekken. Een leuke plek voor kinderen maar ook een fijne omgeving voor dieren.
Is er een praktijkklas op school? Laat kinderen zelf (buiten) met hout iets moois en duurzaams maken. Of heeft de kinderopvang een sportlocatie? Maak deze duurzaam met mooie houten picknickbanken, zand- en waterspel en duurzame verlichting.

Groen in de stad
In steden waar de natuur niet ‘om de hoek’ ligt, biedt een groene buitenspeelruimte ook meerwaarde. Zo verduurzaamden we het schoolplein van Meester Baars School in Rotterdam voor het tv-programma Green Make Over.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen