Een beetje spannend is niet gevaarlijk

Dit artikel is een uittreksel uit KindVak Magazine 3-2021. Klik hier om het volledige artikel te lezen!

Als je denkt dat ‘risicovol spelen’ alleen hoort bij bso-kinderen, dan heb je het mis.Ook kleine kinderen zoeken spannende situaties op. Althans, situaties die wij als spannend omschrijven. Voor jonge kinderen zijn het in eerste instantie gewoon ‘situaties’.

Oefening baart kunst

Je baby van 9 maanden alleen de trap op laten kruipen, dat noemen we gevaarlijk. De risico’s daarvan zijn niet te overzien. Je baby van 9 maanden de trap op laten kruipen, terwijl jij er achter loopt, vinden we een stuk minder gevaarlijk.

Wellicht komt de gedachte in jou op: “Als ik een jong kind geen gelegenheid bied, dan gaat de interesse misschien wel voorbij, totdat hij of zij zelf die trap op en neer kan?” Dan volgt daarna alleen het punt: “Maar wanneer is dat dan en je moet ook oefenen om iets goed te kunnen.  

Zoek een balans

Als ouder of professional wil je kinderen beschermen tegen pijn. Of dat nou fysieke pijn of mentale pijn is. Aan de andere kant hebben kinderen ook ruimte nodig, ruimte om te ontdekken wie ze zelf zijn en wat ze leuk vinden. Daarnaast hebben kinderen ruimte nodig om hun grenzen te leren kennen: tot wanneer vind ik iets leuk, tot waar durf ik te gaan en hoe hoog durf ik te klimmen? Als ouder en professional is het de kunst om hierin een balans te vinden.

Reageer relaxed

Wat je als persoon ergens van vindt, begint bij jezelf. Je wordt gevormd door je genetische aanleg in combinatie met de ervaringen die je in het leven opdoet. Het is belangrijk om je hier, als ouder of professional, bewust van te zijn. Dus wat jij meeneemt in de relatie met een kind, bepaalt deels hoe een kind later met iets omgaat.

Kijk maar eens in de eigen praktijk en je zal zien dat wanneer kinderen vallen, als het patroon nog niet echt is ingesleten en zonder al te veel pijn te hebben, ze eerst naar jou kijken om te zien hoe jouw reactie is. Afhankelijk van jouw reactie zal een jong kind de reactie daarop aansluiten. Als jij rustig reageert, dan zal een kind ook relaxter reageren, dan wanneer jij er een groot drama van maakt.  

Risicovol spelen

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor risicovol spelen. Risicovol spelen houdt in dat kinderen de mogelijkheid krijgen om spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten te ondernemen, waarbij er een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Kinderen vinden risicovol spelen leuk, omdat zij spanning en ook trotse gevoelens kunnen ervaren.

Onderzoek toont aan dat risicovol spelen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Een aantal voordelen van risicovol spelen is dat kinderen risico’s leren inschatten, dat ze cognitieve vaardigheden ontwikkelen om de juiste beslissingen te nemen als ze zich in een risicovolle situatie bevinden en dat hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen groter wordt. Ook worden direct verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd, zoals de motoriek, en werken kinderen aan hun sociale vaardigheden.

Over de auteurs:

Marije Magito (marije@hetjkc.nl) is directeur van Stichting Jonge Kind Centrum, een organisatie die educatieve diensten aan ouders met hun jonge kind biedt. Zij is lid van de adviesraad van de KindVak.   

Mireille David (m.david@cedgroep.nl) is pedagoog en werkzaam als Senior Innovatie- en organisatieadviseur bij de CED-Groep. Zij is lid van de adviesraad van de KindVak en redacteur voor KindVakmagazine. Mireille schreef het boek De gelukkige pm’er voor alle bezoekers van de KindVak in januari 2020.

Deel Een beetje spannend is niet gevaarlijk

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Over KindVak nieuws

KindVak werkt met een aantal vaste redacteuren, die ons redactieteam vormen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar gastredacteuren.

De verantwoording voor ingebrachte teksten liggen bij de auteurs van deze teksten.

Het redactieteam van KindVak

Lees het nieuws per categorie

Beurs nieuws

Branche nieuws

Meld je aan voor de KindVak nieuwsbrief

Waar ontvang jij je updates het liefst?

Hoe vergroot je het plezier in je werk?

Werken in de kinderopvang kan van tijd tot tijd stressvol zijn. Hoe vergroot je het plezier in je werk? Er is een initiatief: Plezier

Hoe ga je krimpgebieden tegen? Kijk over de muren van de organisatie heen!

In krimpgebieden dreigen voorzieningen voor kinderen te verdwijnen, terwijl deze essentieel zijn om die gebieden ‘levend’ te houden. In enkele gemeenten in Noord Limburg

Welkom in de kinderopvang

Voldoende personeel, een behoorlijke kluif! Maar er zijn steeds meer zij-instromers, mensen die een carriere switch maken en pas op latere leeftijd in de