Gezonde klas: gebruik hun natuurlijke nieuwsgierigheid!

Dit artikel is ook verschenen in KVM-2 2022 en bevat een superleuke winactie voor jouw klas, lees gauw verder!

Als docent of begeleider van een groep kinderen wordt gezonder eten een steeds meer beladen onderwerp. Jij voelt je als professional wellicht verantwoordelijk om die kinderen te motiveren om gezonder te gaan eten. En dan het liefst vanuit intrinsieke motivatie in plaats van als opgelegde verplichting… Hoe doe je dat? 

Ontdekken hoe het lichaam werkt en wat het nodig heeft: alle kinderen zijn er gek op. Deze nieuwsgierigheid wordt nog veel sterker wanneer spel en beeldspraak wordt ingezet. De betrokkenheid en het aantal vragen tijdens de lessen neemt dan direct toe.

Wij vertellen kinderen bijvoorbeeld graag over de belangrijke functie van hun darmen en de bacteriën die daar wonen. Om ze mee te krijgen mogen ze eerst hun fantasie gebruiken en een eigen bacterie tekenen.

De creativiteit die daar los komt… Iedere bacterie is anders. En door het gebruiken van hun creativiteit worden kinderen ontzettend nieuwsgierig. Zit dit in onze buik? Wat doen die beestjes? Hoe veel zijn het er dan? Hoe past dat daar allemaal? Kan ik ze ook zien? Wat gebeurt er als de beestjes boos zijn?

Een kind hoeft geen nieuwsgierigheid te ontwikkelen. Die heeft het van nature al in zit! Aan ons de taak om dit te prikkelen en hen zo meer te leren over hun lichaam, eten en bewegen! 🙂

Win een gezond kado voor jouw klas!

Hoe motiveer jij jouw klas om gezonder te gaan eten? Deel jouw praktische tip met ons via nancyenmarije@vitakidz.nl. Onder de deelnemers verloten wij een heel tof cadeaupakket met twee inspirerende doe-boeken (die de nieuwsgierigheid van kinderen zeker zullen stimuleren) en een heerlijke gezonde traktatie.

Wil je meer weten over Vitakidz en wat zij kunnen doen voor jou en je klas? Volg dan hun workshop tijdens KindVak, 29 september – 1 oktober in Den Bosch.

Deel Gezonde klas: gebruik hun natuurlijke nieuwsgierigheid!

Over KindVak nieuws

KindVak werkt met een aantal vaste redacteuren, die ons redactieteam vormen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar gastredacteuren.

De verantwoording voor ingebrachte teksten liggen bij de auteurs van deze teksten.

Het redactieteam van KindVak

Lees het nieuws per categorie

Beurs nieuws

Branche nieuws

Meld je aan voor de KindVak nieuwsbrief

Waar ontvang jij je updates het liefst?

Klas voor de Toekomst op KindVak!

Op de beurs laat Johan Hof, samen met lokale leerlingen, zien hoe er op een vooruitstrevende basisschool gewerkt en geleerd wordt. Onder de noemer

Op naar de live ontmoeting!

Vol enthousiasme zijn we begonnen met de voorbereidingen voor KindVak 2022 – een live ontmoetingsplek voor de hele branche in het ‘oude normaal’.

Samenwerken tussen kinderopvang en onderwijs.

KindVak Magazine sprak met Angela Driessen, docent HBO PMK aan de Fontys, over het belang van goede samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang om het