Groene buitenruimte leeft!

Dit is een uittreksel van het artikel in KindVak Magazine 3-2021. Klik hier om het volledige artikel te lezen!

De afgelopen jaren is er veel gaande als het gaat om de inrichting van de speelruimte. Betontegels eruit en meer ruimte voor groen. Ook in de kinderopvang. Het zorgt voor aantrekkelijke buitenruimte waar kinderen vaak ook meer te beleven hebben.

‘Buitenspelen is leuk!‘
Dat zeggen bijna alle kinderen. Maar het is veel meer dan alleen maar leuk als we kijken naar wat kinderen laten zien in hun spel. Het is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Buitenspel is een moment van de kinderen. Een moment waarin ze zelf voor keuzes komen te staan en deze met elkaar moeten afwegen. Dat maakt dat buitenspelen een grote bijdrage kan leveren aan de fysieke, motorische, creatieve, cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van het kind. Ieder kind heeft ruimte nodig om zichzelf te ontwikkelen en om grenzen te verleggen, een plek om met creativiteit een eigen spel te spelen. 

Buiten kan dat beter dan binnen omdat hiervoor meer mogelijkheden zijn en er meer gelegenheid is om grenzen te verleggen en eindeloos te oefenen. Zo bevordert buitenspelen vaardigheden als rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen, schommelen en buigen. Tijdens het buitenspelen leren kinderen bovendien hun creativiteit te gebruiken en ontwikkelen ze hun fantasie. Kinderen maken daarnaast zelf hun spelregels, werken samen of concurreren met elkaar. Hierdoor leren ze om te gaan met winnen en verliezen en ontwikkelen ze emotionele vaardigheden als empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.

Maar dit alles zegt nog weinig over een groene invulling van de speelruimte. Toch zal je zien zodra groen wordt toegevoegd aan de speelruimte dit gelijk positieve invloed heeft op goede zonering, ruimtelijk opbouw, uitdaging en structuur. Daarnaast komt een groene spelomgeving een veel vriendelijkere uitstraling en maakt het een aangenamere plek om te verblijven. Maar daarnaast heeft ruimte voor groen heeft nog veel meer voordelen. Onder ander voor klimaatadaptatie, tegen hittestress en duurzaam omgaan met (hemel)water. In de kinderopvang wordt vaak gekozen voor schaduwdoeken, terwijl een paar bomen de buitenruimte veel meer koelen. Tegels houden op warme dagen warmte vast. Een boom zorgt voor verkoeling. Onder een schaduwdoek blijft de warme lucht veel meer hangen, maar kan deze wel tussen bladerdek opstijgen. Bomen verdampen op warme dagen ook veel vocht wat ook maakt dat de omgeving koeler wordt. En door in het najaar blad juist even te laten liggen, hebben de kinderen met deze losse natuurlijke materialen tal van andere spelmogelijkheden.

Over de auteur: Eelco Koppelaar is specialist in speelruimte, zijn ontwerp- en adviesbureau verzorgt ontwerpen voor kinderopvang, scholen, recreatie en openbare ruimte waarin groen de hoofdrol heeft.

Deel Groene buitenruimte leeft!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Over KindVak nieuws

KindVak werkt met een aantal vaste redacteuren, die ons redactieteam vormen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar gastredacteuren.

De verantwoording voor ingebrachte teksten liggen bij de auteurs van deze teksten.

Het redactieteam van KindVak

Lees het nieuws per categorie

Beurs nieuws

Branche nieuws

Meld je aan voor de KindVak nieuwsbrief

Waar ontvang jij je updates het liefst?

Hoe vergroot je het plezier in je werk?

Werken in de kinderopvang kan van tijd tot tijd stressvol zijn. Hoe vergroot je het plezier in je werk? Er is een initiatief: Plezier

Betrek kinderen bij hun eigen opvang

Hoe betrek je kinderen bij hun eigen opvang en waarom? Samen activiteiten verzinnen en de ruimte inrichten schept een band en maakt dat de

Communiceren met een glimlach

Dit artikel is een uittreksel uit KVM-1 2022. Lees het hele magazine hier! Communiceren met een glimlach, we weten én kunnen het. Toch vergeten