Welkom in de kinderopvang

Voor veel organisaties is het een hele kluif om over voldoende personeel te beschikken. Maar dat zorgt er aan de andere kant voor dat juist belangstellenden de stoute schoenen aantrekken en de sprong in het diepe wagen. Zij maken een carrière switch, zeggen hun huidige baan op en starten in de kinderopvang.

Vooroordeel herzien
Ellen van Ruiven, werkzaam bij SK Nissewaard, is één van hen. Zij werkte 15 jaar bij een administratiekantoor en toen het bedrijf failliet ging kwam zij thuis te zitten. Na een aantal jaar ging ze schoonmaken, onder andere bij een kinderdagverblijf. “Ik raakte zo enthousiast over wat ik daar zag en kwam ook terug op mijn vooroordeel om je kind niet naar een kinderdagverblijf te brengen.” Zij startte aan de BBL-opleiding, waarbij je werk en leren combineert.

‘Je ziet nu dat er meer ruimte is om te starten in de kinderopvang, mits een leidinggevende hen die kans ook geeft’

Wat vooral naar voren komt bij medewerkers die de overstap gemaakt hebben, is dat zij vaak al langer met het idee speelden om iets met kinderen te gaan doen. De mogelijkheid deed zich echter niet voor. Er was geen werk of ze hadden bijvoorbeeld geen geschikte opleiding. Je ziet nu dat er meer ruimte is om te starten in de kinderopvang, mits een leidinggevende hen die kans ook geeft.

Ontwikkeling van het kind
Ook Evelien Hellental is nog iedere dag blij dat zij gestart is in de kinderopvang. Hiervoor werkte zij in de gehandicaptenzorg en ging het er vooral om het niveau van de cliënten te behouden: “Nu richt ik me juist op de ontwikkeling van kinderen en bied ik steeds nieuwe impulsen aan”. Het contact met ouders en collega’s wordt erg gewaardeerd en ook de genegenheid die ze van de kinderen krijgen, zorgt ervoor dat deze nieuwe pedagogisch medewerkers niet meer terug willen naar hun vorige functie.

‘Zij-instromers in de kinderopvang zijn zo gedreven deze kans met beide handen aan te grijpen, dat het net grote sponzen lijken!’

Grote sponzen
Juist omdat deze carrière switch zo bewust gemaakt wordt, zijn ze tijdens de opleiding ook erg leergierig. Zowel bij de BBL-opleiding als tijdens specifieke scholing, zoals een VVE-training. Dit ervaart Mireille David, als trainer bij de CED-Groep, zeker: ”Ze stappen binnen en weten nog vrij weinig over bijvoorbeeld het werken met Startblokken. Maar ze zijn zo gedreven deze kans met beide handen aan te grijpen, dat het net grote sponzen lijken!

Wie weet zorgen deze enthousiaste nieuwe pedagogisch medewerkers er ook voor dat het personeelstekort snel opgelost wordt.

Auteur: Mireille David

Deel Welkom in de kinderopvang

Over KindVak nieuws

KindVak werkt met een aantal vaste redacteuren, die ons redactieteam vormen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar gastredacteuren.

De verantwoording voor ingebrachte teksten liggen bij de auteurs van deze teksten.

Het redactieteam van KindVak

Lees het nieuws per categorie

Beurs nieuws

Branche nieuws

Meld je aan voor de KindVak nieuwsbrief

Waar ontvang jij je updates het liefst?

Een (buiten)wereld vol beweging

Dit artikel is een uittreksel uit KindVakMagazine 3-2021. Klik hier om het helemaal te lezen! Bewegend leren, waarom is dat zo belangrijk? Wendy sprak

Kinderopvang telt nu echt mee

Door de uitbraak van het Coronavirus in maart werd de waarde van de kinderopvang ineens heel helder. De vraag is nu: waar moet goede

Hoe vergroot je het plezier in je werk?

Werken in de kinderopvang kan van tijd tot tijd stressvol zijn. Hoe vergroot je het plezier in je werk? Er is een initiatief: Plezier