Positief kijken naar kinderen: focussen op oplossingen in plaats van problemen

Karin Stoffers en Renske Groot zijn coaches bij Kare Training en Coaching met ervaring in de jeugdhulp en kinderopvang. In deze column delen ze een inspirerende ervaring, uit het werkleven gegrepen.

Stoffers en Groot maken gebruik van de NLP methodiek en Oplossingsgericht Werken. Groot: ‘Het geeft inzicht in hoe je waarneemt, hoe je deze informatie verwerkt en hoe je dit tot uitdrukking brengt in gedrag, emoties en taal. Bewustwording van deze vaak onbewuste processen geeft je de mogelijkheid om jezelf meer te sturen op een positieve manier. Met Oplossingsgericht Werken praat je over gewenste situaties. De focus ligt op oplossingen en niet op problemen. Dit leidt tot een positieve manier van werken.

Stoffers: Bij mij in de groep op een kinderdagverblijf, zit een jongetje van drie. Hij heeft in zijn korte leven al veel spanning meegemaakt en reageert vaak impulsief en boos. Wat heeft hij nodig als een ander kind hem frustreert, waardoor hij zijn hand heft om deze een klap te geven?

Voor mij een moment om heel alert te zijn. Ik zeg zijn naam, we hebben oogcontact en verder niks. Zijn hand gaat naar beneden en hij gaat ‘grommend’ verder met zijn spel. Na een poosje, als ik zie dat hij rustig is, ga ik naar hem toe. Ik vraag: ‘kom je even bij me zitten?’. Dat doet hij graag. Ik vertel hem wat ik zag. ‘Weet je wat ik nou zo knap van jou vind?’ Hij veert al iets op, is namelijk erg gevoelig voor complimenten. ‘Dat ik zag dat je heel boos werd en eigenlijk wilde slaan, maar je deed het niet!’. Hij straalt van oor tot oor: ‘ja, hè’, zegt hij.

Wat ben ik blij dat ik kan zien wat er wél goed gaat en dit terug kan geven aan het kind. Met Oplossingsgericht Werken praat je over gewenste situaties. Deze methodiek, waarbij je jezelf afvraagt: ‘hoe reageer ik als pedagogisch medewerker en wat doet dit met mij?’, komt onder andere terug in onze basistraining ‘Zo kan het ook! Effectief communiceren vanuit jezelf.’

Over de auteurs: Gastredacteuren Karin Stoffers en Renske Groot zijn coaches bij Kare Training en Coaching.

Deel Positief kijken naar kinderen: focussen op oplossingen in plaats van problemen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Over KindVak nieuws

KindVak werkt met een aantal vaste redacteuren, die ons redactieteam vormen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar gastredacteuren.

De verantwoording voor ingebrachte teksten liggen bij de auteurs van deze teksten.

Het redactieteam van KindVak

Lees het nieuws per categorie

Beurs nieuws

Branche nieuws

Meld je aan voor de KindVak nieuwsbrief

Waar ontvang jij je updates het liefst?

Wie regelt jouw salaris?

Afspraken over de hoogte van je salaris, het aantal uren dat je werkt en wat er gebeurt als je ziek bent, het wordt allemaal

Man in de kinderopvang: Alfonso Kootstra

Mannen in de kinderopvang: ze zijn er niet veel. KIndVak Magazine zocht er een aantal op. Deze keer: Alfonso Kootstra uit Amsterdam.

Mede mogelijk gemaakt door crowdfunding

Ondernemer Marielle Hettinga had een plan: een groene kinderopvanglocatie. De bank zag er geen heil in. Toch is ze gestart, dankzij crowd funding.