Man in de kinderopvang: Tim Boers

Tim Boers (29) is pedagogisch medewerker bij de BSO van Kinderopvang Zo in Rijswijk. Hij werkt met kinderen van 4 tot 12 jaar.

‘Goh, leuk’, zeiden mijn ouders een beetje verbluft toen ik ze vertelde over mijn keuze om in de kinderopvang te gaan werken. Ze hadden totaal geen beeld van wat werken bij een BSO precies inhoudt. Voor mijn vrienden en familie was het een eye opener richting de sector: ze zagen namelijk dat ik meer doe dan alleen kinderen vermaken. Ik bedenk maandelijks nieuwe activiteiten op verschillende leergebieden, zoals digitale communicatie en natuur en omgeving, houd de motorische ontwikkeling in de gaten en zorg dat een kind op allerlei vlakken kan groeien. Tijdens het overblijven maak ik een praatje met de kinderen, zorg ik dat ze een boterham eten en trap ik een balletje met ze. Toch ligt de uitdaging voor mij bij de ontwikkeling. Als een kind moeite heeft met het vangen van een bal, dan ga ik op zoek naar een oplossing. Ik heb een hbo opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming gedaan en ben via via dit werk ingerold. De functie die ik nu heb, zie ik als een opstap om verder te groeien binnen de organisatie naar een managementfunctie.

‘Onvoorwaardelijke steun van de organisatie is nodig om mannen te laten slagen in deze branche’

Om te slagen als man in de kinderopvang heb je onvoorwaardelijke steun nodig van de organisatie en ik heb het gevoel dat ik dat krijg. Ouders schromen niet om aan een collega te vragen: ‘Wat moet die man hier?’ Dat ook hij goed werk kan doen en te vertrouwen is, moet soms toch nog even hardop uitgesproken worden. Ik heb twee mannelijke collega’s op een opvang van zeventien werknemers. Dat is relatief veel. Overigens werken ze allemaal op de BSO, dus met de oudere kinderen. Het pure verzorgende aspect, van luiers verschonen en baby’s naar bed brengen de hele dag, dat trekken de meeste mannen niet. Ikzelf vind de allerkleinsten schattig om te zien, maar ik zou niet met ze willen werken. Juist de interactie met kinderen vanaf vier jaar is het leukst. Ze beginnen inzicht te krijgen in jou als persoon, stellen vragen en maken grapjes. ‘Jij bent zeker al 45 jaar’, constateerde een kind laatst. ‘Je bent namelijk net zo groot als papa.’ Een kind zegt meteen wat hij denkt.

Ik voel me als man een belangrijk rolmodel in het leven van de kinderen. Sommige van hen reageren beter op een man dan op een vrouw, bijvoorbeeld op basis van stemgeluid. Ik kan bozer, en daarmee standvastiger, klinken dan een collega. In de omgang zijn mannen ruwer dan vrouwen, maar kinderen kunnen wel tegen een stootje.
Heel veel mannen weten niet wat kinderopvang inhoudt en de algemene gedachte is dat je vooral heel veel aan het verzorgen bent en dat mannen niet in deze branche horen omdat het niet stoer is. Dat is het wel. Je leert van elkaar, je onderneemt dingen samen en je zorgt dat een kind zich kan ontwikkelen. Het is dus des te belangrijker dat er mannelijke rolmodellen zijn en dat organisaties het belang van mannen in de opvang uitdragen.’

Auteur: Emma Verweij

Deel Man in de kinderopvang: Tim Boers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Over KindVak nieuws

KindVak werkt met een aantal vaste redacteuren, die ons redactieteam vormen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar gastredacteuren.

De verantwoording voor ingebrachte teksten liggen bij de auteurs van deze teksten.

Het redactieteam van KindVak

Lees het nieuws per categorie

Beurs nieuws

Branche nieuws

Meld je aan voor de KindVak nieuwsbrief

Waar ontvang jij je updates het liefst?

Welkom in de kinderopvang

Voldoende personeel, een behoorlijke kluif! Maar er zijn steeds meer zij-instromers, mensen die een carriere switch maken en pas op latere leeftijd in de

Professionaliseren vraagt om afstemming

Dit artikel is een uittreksel uit KVM-4 van oktober 2021. Lees het hele magazine hier! Werk je in de kinderopvang of in het onderwijs,

Groene buitenruimte leeft!

Dit is een uittreksel van het artikel in KindVak Magazine 3-2021. Klik hier om het volledige artikel te lezen! De afgelopen jaren is er