Niet-ingeënte kinderen voortaan weigeren?

De mogelijkheid voor kinderopvangcentra om niet-ingeënte kinderen te weigeren, is een stap dichterbij. D66-Tweede Kamerlid Rens Raemakers heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend. Dit na de opnieuw opgelaaide discussie over de alsmaar dalende vaccinatiegraad bij kinderen.

Raemakers wetsvoorstel kan op steun van andere partijen in de Tweede Kamer rekenen. Een meerderheid van VVD, D66, CDA, PvdA en SP wil dat een kinderopvangorganisatie een niet-gevaccineerd kind kan weigeren. Nu de vaccinatiegraad in Nederland onrustbarend daalt, willen de partijen op deze manier de veiligheid van kinderen in de kinderopvang garanderen. Volgens de huidige wetgeving mogen kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen nog niet weigeren, hoewel dat in de praktijk wel gebeurt.

‘Een algemene vaccinatieplicht of alleen voor kinderdagverblijven zou bijten met de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing.’

Baby’s vatbaar
Er zijn de laatste jaren steeds meer ouders die hun kinderen niet inenten. Nederland is met een dekkingsgraad van 91,5 onder de norm van 95 procent geschoten die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nodig is om bijvoorbeeld mazelen te verbannen. Niet-ingeënte kinderen kunnen niet alleen zelf ziek worden, maar ook als springplank dienen voor ziekteverwekkers. Daardoor lopen ook anderen gevaar.
Vooral baby’s in kinderdagverblijven lopen risico als oudere kinderen op hun dagverblijf niet zijn ingeënt tegen mazelen, bof en rodehond. Heel jonge kinderen worden pas gevaccineerd tegen deze ziekten als ze 14 maanden oud zijn. Op die leeftijd werkt vaccinatie het best. Tussen 4 en 14 maanden zijn kinderen dus echt vatbaar. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen in Nederland worden gevaccineerd. Mazelen, difterie, Meningokokken C, aangeboren afwijkingen door rodehond en polio komen in Nederland nu nauwelijks meer voor. Het rijksvaccinatieprogramma, ingevoerd in 1957, is daarmee echt succesvol. Het RIVM, Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft berekend dat door het vaccinatieprogramma sinds die tijd zo’n 9000 kinderlevens zijn gered, een voorzichtige schatting zelfs.

‘Volgens de huidige wetgeving mogen kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen nog niet weigeren, hoewel dat in de praktijk wel gebeurt’.

Veilige plek
Maar de vaccinatiegraad daalt de laatste jaren met 0,5 procent per jaar en D66 en de andere partijen maken zich grote zorgen, waarbij vooral VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff de toon heeft gezet. ‘De dalende vaccinatiegraad is vooral riskant voor baby’s’, zo licht D66’er Raemakers zijn wetsvoorstel toe. ‘Helaas zijn sommige mensen vergeten hoe ernstig de gevolgen van besmettelijke ziektes kunnen zijn. Ouders die hun kinderen wel inenten, moeten hun baby’s en peuters met een gerust hart naar de opvang kunnen brengen.’ Kinderopvangstaatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken begrijpt de zorgen en laat de maatregel opnieuw onderzoeken. ‘Kinderopvang moet een veilige plek zijn’, zegt ze in reactie. Maar precies een jaar geleden stuurde toenmalig minister van volksgezondheid Edith Schippers nog een brief naar de Kamer, waarin ze schreef dat alle mogelijke plannen om de vaccinatiegraad in Nederland te verhogen zeer problematisch waren. Zelfs de minst vergaande leiden al snel tot een discussie over botsende grondrechten van burgers. Een algemene vaccinatieplicht of alleen voor kinderdagverblijven zou bijten met de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing. Aan de door oudervereniging BOinK voorgestelde meldplicht zaten ook haken en ogen. Meldplicht betekent dat ouders hun kinderdagverblijf moeten informeren over de vaccinatie van hun kinderen. Dit zou in strijd kunnen zijn met privacywetgeving, omdat mensen dan verplicht hun medische gegevens aan anderen openbaar moeten maken. Bovendien is het opslaan van medische gegevens in een database bij de kinderopvang privacygevoelig.

Ook over het weigerrecht van kinderdagverblijven om niet-ingeënte kinderen te weigeren deed Schippers moeilijk, omdat het ouders zou beperken in de keuze van een crèche. Uiteindelijk is toen alleen besloten dat het RIVM artsen en verpleegkundigen zou bijscholen, vooral op gesprekstechnieken met ouders. Ook werd twee miljoen euro uitgetrokken om ouders beter voor te lichten over vaccinaties. De twee miljoen euro wordt gebruikt om langere gesprekken met ouders te kunnen voeren over de voordelen en het belang van vaccinaties.

Reformatorisch
Ondertussen blijft de vaccinatiegraad dalen. En het zijn niet eens de streng-gereformeerden die de oorzaak zijn van de dalende vaccinatiegraad in Nederland. In die bevolkingsgroep is de laatste jaren juist sprake van toenemende vaccinaties, meldt dagblad Trouw. Op grond van de bijbel je kind niet vaccineren, wordt in bevindelijk gereformeerde kringen eerder uitzondering dan regel, zo blijkt uit een onderzoek van het Radboud Medisch Centrum en de GGD Zuid-Gelderland. Iedere generatie reformatorische christenen heeft minder moeite met prikken tegen bijvoorbeeld mazelen. In het European Journal of Public Health beschrijven de onderzoekers de resultaten van een meting onder krap duizend ‘refo’s’ tussen 18 en 40 jaar. Van hen zegt 55 procent gevaccineerd te zijn, tegen 40 procent van hun ouders. De bereidheid om hun kinderen te laten inenten is opvallend groot. Bijna twee derde (65 procent) heeft zijn kroost laten vaccineren, of is nog kinderloos, maar heeft dat voornemen. ‘Daarmee zwemmen refo’s, die al zeker anderhalve eeuw afkerig zijn van prikken, plots in tegen de landelijke stroom’, schrijft Trouw.

Tropenarts
Waar bestaat de landelijke stroom dan wel uit? De al jaren dalende vaccinatiegraad wordt vooral veroorzaakt door hoogopgeleide ouders in de grote steden, die hun eigen gevoelsleven en Facebookverhalen laten prevaleren boven wetenschappelijke bewijzen. Vaccineren – “zomaar” iets in je lichaam laten spuiten – is best wel eng, vinden zij. Je zou er autisme van kunnen krijgen. ‘Terwijl al die nare ziektes waartegen wordt gevaccineerd toch nauwelijks meer voorkomen.’
Huisarts Cees Sluimer maakt in een ingezonden brief korte metten mee met dergelijke redeneringen. ‘De zeer beperkte kennis van ouders op dit gebied blijkt vaak niet verder te reiken dan een vaag yin-yangidee van de immunologie, van aan de ene kant een aanvallend virus en aan andere kant een afweerreactie van het lichaam. Waarbij de natuur “van nature” goed is, een natuurlijke infectie “leerzamer” voor het lijf is dan een kunstmatig opgewekte afweerreactie en het doormaken van ziekten tot een heilzame levenscyclus zou behoren.’
Als tropenarts zag Sluimer in Tanzania hoe de natuur echt in elkaar steekt. ‘Kinderen zien worstelen met heftige pneumonie bij een mazeleninfectie, met daarbij de dreiging blind te worden door de oogontsteking en het soms uiteindelijk met de dood bekopend. De gevolgen van polio, mensen levenslang worstelend met hun verlammingen. En veel kinderen die sneefden aan pneumokokken en meningokokken, maar dat was zo gewoon dat ik ze bijna zou vergeten.’

Over de auteur: Aart Verschuur

Deel Niet-ingeënte kinderen voortaan weigeren?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Over KindVak nieuws

KindVak werkt met een aantal vaste redacteuren, die ons redactieteam vormen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar gastredacteuren.

De verantwoording voor ingebrachte teksten liggen bij de auteurs van deze teksten.

Het redactieteam van KindVak

Lees het nieuws per categorie

Beurs nieuws

Branche nieuws

Meld je aan voor de KindVak nieuwsbrief

Waar ontvang jij je updates het liefst?

365 dagen in het jaar naar buiten

Dit artikel is afkomstig uit KindVak Magazine 3-2021, klik hier om het in zijn geheel te lezen! 15% van de kinderen speelt nooit buiten,

Samenwerken op de werkvloer, een kwestie van doen?

Dat er nog een wereld te winnen is op het gebied van samenwerken op de werkvloer in het belang van het kind, voelen we

IKC-vorming geremd door woud van regels

Steeds meer scholen en kinderopvangorganisaties zien het Integrale Kindcentrum (ICK) als belangrijk middel om kinderen goed te laten ontwikkelen en kansengelijkheid te bevorderen. Maar