Ontdek jouw persoonlijkheid met Enneagram

Hoe geef je talent binnen jouw team de ruimte? Om antwoord te geven op deze vraag, kun je gebruik maken van het Enneagram. Dit model laat zien dat je ‘de mens’ in 9 typen kunt verdelen. Ieder met zijn eigen kwaliteiten en eigenaardigheden. Als jij je bewust bent van jouw eigen persoonlijkheid en die van jouw medewerkers of collega’s, dan kun je juist de talenten van ieder type de ruimte geven.

Type 1: Perfectionist
De Perfectionist houdt ervan om orde op zaken te stellen. Hij of zij verwacht van zichzelf of de leidinggevende dan ook dat roosters in orde zijn, het lokaal er opgeruimd uit ziet en heeft naast het stil staan bij normen en waarden ook de verzorging van kinderen hoog in het vaandel staan.

Type 2: Helper
De Helper blijft, of hij nu leiding geeft of niet, oog houden voor de mensen in de organisatie. Vooral het omgaan met collega’s, kinderen en ouders zorgt voor de nodige motivatie!

Type 3: Winnaar
Voor de Winnaar zijn veranderingen, zoals 16 uur VVE verzorgen met minder budget, een uitdaging! De Winnaar denkt na over wat de organisatie extra kan bieden om klanten en ouders te werven.

Type 4: Individualist
De Individualist zorgt voor de nodige creativiteit in de kinderopvang of het onderwijs. Aan ideeen voor activiteiten met de kinderen of ouders is geen gebrek en van “heen-en-weer-boekjes” worden ware kunstwerken gemaakt!

Type 5: Observeerder
De observeerder leest graag boeken of tijdschriften die betrekking hebben op het vakgebied of hoe bijvoorbeeld om te gaan met zorgkinderen. Met deze informatie in handen kan de observeerder een steentje bijdragen aan het opstellen van het beleidsplan of een zorgstructuur opzetten.

Type 6: Loyalist
De loyalist maakt graag onderdeel uit van een hecht team en zet zich voor de volle 100% binnen dit team in om te zorgen voor goede kinderopvang of onderwijs. De oplettende loyalist zal graag met de RI (Risico-Inventarisatie) in handen een rondje lopen door het gebouw.

Type 7: Levensgenieter
Van stress is bij de levensgenieter geen sprake. Het werken met jonge kinderen moet vooral leuk zijn! De levensgenieter zit vaak boordevol ideeen maar laat de precieze uitwerking daarvan graag aan anderen over.

Type 8: Leider
Zoals de type-omschrijving al verraad…bepaalt de leider het liefste zelf waar de organisatie voor staat, welke beslissingen genomen worden en anders denkt de leider graag met de manager of directeur mee.

Type 9: Bemiddelaar
In de kinderopvang en het onderwijs is de bemiddelaar prima op zijn plaats en zorgt hij/zij voor de nodige rust tussen alle hectiek binnen een organisatie of basisschool. Collega’s en leidinggevenden moeten er wel erg in hebben dat de bemiddelaar ook een mening heeft …. maar deze niet snel zal uiten.

Deel Ontdek jouw persoonlijkheid met Enneagram

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Over KindVak nieuws

KindVak werkt met een aantal vaste redacteuren, die ons redactieteam vormen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar gastredacteuren.

De verantwoording voor ingebrachte teksten liggen bij de auteurs van deze teksten.

Het redactieteam van KindVak

Lees het nieuws per categorie

Beurs nieuws

Branche nieuws

Meld je aan voor de KindVak nieuwsbrief

Waar ontvang jij je updates het liefst?

Genderdiversiteit in de kindertijd

Waar tot voor kort vaak – ongewild vaak – de verschillen tussen jongens en meisjes benadrukt werden, is dat onderwerp tegenwoordig veel breder. Genderdiversiteit

Sportieve partner van elke BSO!

Een bijdrage van een van onze standhouders, Sportdocent (Nationaal Bureau Sport Stimulering), vol tips over (buiten) bewegen. Zeker met dit weer de moeite waard

Interview met neuropsycholoog Jelle Jolles over wat iedere kindprofessional zou moeten weten

Jelle Jolles, universiteitshoogleraar aan de VU A’dam, heeft het boek ‘Het tienerbrein. Over de adolescent tussen biologie en omgeving’. KindVak Magazine sprak met hem