Dit artikel is een uittreksel uit KVM-4 van oktober 2021. Lees het hele magazine hier!
Werk je in de kinderopvang of in het onderwijs, dan wordt van je verwacht dat je jezelf blijft ontwikkelen en professionaliseren. Je zal, zoals dat vaak genoemd wordt, moeten voldoen aan permanente educatie. Iedere groep en iedere deelnemer heeft echter een eigen aanpak nodig om zich te professionaliseren.
Het ijs breken
Het begint vaak al voor de training van start gaat. Is het de keuze van de deelnemers zelf om aan te sluiten, doordat ze een motivatiebrief ingestuurd hebben, of moeten ze van hun leidinggevende verplicht aanwezig zijn? Iedereen begrijpt dat het enthousiasme in het tweede geval, vaak een stuk lager is. Zo maakte ik mij een keer klaar om de eerste bijeenkomst van start te laten gaan. Ik hoorde gemopper achter mij over het moeten volgen van de vve-training in de avonduren. Ik concludeerde, dat ik dus eerst het ijs moest breken, voor ik echt op de inhoud in kon gaan. Op dat moment brak het glas van een groot aquarium met prachtige vissen erin! Er was direct chaos, waarbij de pedagogisch medewerkers op zoek gingen naar emmers, met hun handen de vissen moesten vangen en dat alles in rap tempo. Nadat alle vissen een tijdelijk onderkomen hadden en iedereen bijkwam op haar stoel, merkte ik op: “Nou, ik geloof dat het ijs wel gebroken is zo.” De sfeer zat er direct goed in en alle belemmeringen werden besproken. Uiteindelijk werd het een erg gemotiveerde groep en dachten we nog vaak terug aan onze bizarre kennismaking.
Auteur: Mireille David is pedagoog en verzorgt ruim twintig jaar trainingen voor verschillende doelgroepen, zoals leerkrachten uit het onderwijs en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven.