Professionaliseren vraagt om afstemming

Dit artikel is een uittreksel uit KVM-4 van oktober 2021. Lees het hele magazine hier!

Werk je in de kinderopvang of in het onderwijs, dan wordt van je verwacht dat je jezelf blijft ontwikkelen en professionaliseren. Je zal, zoals dat vaak genoemd wordt, moeten voldoen aan permanente educatie. Iedere groep en iedere deelnemer heeft echter een eigen aanpak nodig om zich te professionaliseren.

Het ijs breken

Het begint vaak al voor de training van start gaat. Is het de keuze van de deelnemers zelf om aan te sluiten, doordat ze een motivatiebrief ingestuurd hebben, of moeten ze van hun leidinggevende verplicht aanwezig zijn? Iedereen begrijpt dat het enthousiasme in het tweede geval, vaak een stuk lager is. Zo maakte ik mij een keer klaar om de eerste bijeenkomst van start te laten gaan. Ik hoorde gemopper achter mij over het moeten volgen van de vve-training in de avonduren. Ik concludeerde, dat ik dus eerst het ijs moest breken, voor ik echt op de inhoud in kon gaan. Op dat moment brak het glas van een groot aquarium met prachtige vissen erin! Er was direct chaos, waarbij de pedagogisch medewerkers op zoek gingen naar emmers, met hun handen de vissen moesten vangen en dat alles in rap tempo. Nadat alle vissen een tijdelijk onderkomen hadden en iedereen bijkwam op haar stoel, merkte ik op: “Nou, ik geloof dat het ijs wel gebroken is zo.” De sfeer zat er direct goed in en alle belemmeringen werden besproken. Uiteindelijk werd het een erg gemotiveerde groep en dachten we nog vaak terug aan onze bizarre kennismaking.

Auteur: Mireille David is pedagoog en verzorgt ruim twintig jaar trainingen voor verschillende doelgroepen, zoals leerkrachten uit het onderwijs en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven.

Deel Professionaliseren vraagt om afstemming

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Over KindVak nieuws

KindVak werkt met een aantal vaste redacteuren, die ons redactieteam vormen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar gastredacteuren.

De verantwoording voor ingebrachte teksten liggen bij de auteurs van deze teksten.

Het redactieteam van KindVak

Lees het nieuws per categorie

Beurs nieuws

Branche nieuws

Meld je aan voor de KindVak nieuwsbrief

Waar ontvang jij je updates het liefst?

Mede mogelijk gemaakt door crowdfunding

Ondernemer Marielle Hettinga had een plan: een groene kinderopvanglocatie. De bank zag er geen heil in. Toch is ze gestart, dankzij crowd funding.

Wie regelt jouw salaris?

Afspraken over de hoogte van je salaris, het aantal uren dat je werkt en wat er gebeurt als je ziek bent, het wordt allemaal

Kinderopvang telt nu echt mee

Door de uitbraak van het Coronavirus in maart werd de waarde van de kinderopvang ineens heel helder. De vraag is nu: waar moet goede